Φλεγμονή της ιερολαγόνιας άρθρωσης

Ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα της σύγχρονης εποχής είναι η οσφυαλγία, συνοδευόμενη
πολλές φόρες από ισχιαλγία. Οι πιθανές αίτιες είναι πολλές, από δισκοκήλη μέχρι στένωση και από φλεγμονή των αρθρώσεων έως σπονδυλολίσθηση. Η ιερολαγονίτιδα είναι η φλεγμονή στα κατώτερα σπονδυλικά σώματα της σπονδυλικής στήλης, αμέσως μετά τους οσφυϊκούς σπονδύλους και πριν τον κόκκυγα. Οι μεγάλες αυτές αρθρώσεις μπορούν να ψηλαφηθούν ώστε να εξεταστούν. Πίεση σε αυτές όταν υπάρχει φλεγμονή προκαλεί έντονο πόνο που αντανακλάται στη μέση, τους γλουτούς και τα πόδια.

Τι προκαλεί όμως αυτή τη φλεγμονή?

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τις ευκολίες του και το στρες του μας έχει οδηγήσει μακριά από την σωματική άσκηση και τη καλή διατροφή. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κάνει καθιστική δουλειά, είναι υπέρβαρο και δεν γυμνάζεται. Ένα μικρότερο ποσοστό έχει ασυμμετρία μήκους ποδιών, κάτι που ταλαιπωρεί την μια ιερολαγόνια άρθρωση πολύ περισσότερο από την άλλη. Η κακή στάση του σώματος όταν στεκόμαστε ή καθόμαστε είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ενώ μια δισκοκήλη συχνά μας αναγκάζει να προσαρμόσουμε τη στάση του σώματος μας για να μη πονάμε, δημιουργώντας μεγάλο φορτίο στην ιερολαγόνια της μιας ή και των 2 πλευρών.

Θεραπεία

Η φλεγμονή της ιερολαγόνιας άρθρωσης είναι μια καλοήθης πάθηση που τις περισσότερες φορές δε χρειάζεται χειρουργείο. Η θεραπεία της περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο την επίλυση του προβλήματος που τη προκάλεσε καθώς και αντιφλεγμονώδη θεραπεία. Η φυσιοθεραπεία αλλά και το κολύμπι βοηθάνε πολύ στο να επανέλθουν οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης στη θέση τους.

Αν η συντηρητική θεραπεία δεν βοηθήσει, εγχύσεις στις αρθρώσεις με αναισθητικό και κορτιζόνη συχνά λύνουν το πρόβλημα. Το αναισθητικό προσφέρει μια άμεση ανακούφιση, για λίγες όμως ώρες. Η κορτιζόνη αναλαμβάνει να καθησυχάσει την άρθρωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση που ο πόνος επιμένει στη θεραπεία, κάτι σπάνιο, υπάρχουν και χειρουργικές επιλογές, όπως η μόνιμη απονεύρωση των αρθρώσεων με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF ablation) ή κρυοπηξίας (cryoablation). Πολύ σπάνια μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο σταθεροποίησης.