Υδροκέφαλος

Ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης διαγιγνώσκεται όλο και συχνότερα σε ασθενείς άνω των 65 ετών. Πολλές φορές τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της άνοιας ή του Alzheimer με αποτέλεσμα η διάγνωση του να καθυστερεί. Σε αντίθεση όμως με τις παραπάνω ασθένειες, ο υδροκέφαλος έχει θεραπεία.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται σε ήπια μορφή και περιλαμβάνουν απώλεια βραχείας μνήμης, αστάθεια στη βάδιση και ακράτεια. Μέσα σε βάθος λίγων ετών τα συμπτώματα αυτά χειροτερεύουν με αποτέλεσμα ο ασθενής και η οικογένεια του να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Η διάγνωση από έναν έμπειρο νευροχειρουργό βασίζεται στο κάλο ιστορικό του ασθενή οπού αναφέρονται τα παραπάνω συμπτώματα (τριάδα του Χάκιμ) καθώς και σε μια διαγνωστική οσφυονωτιαία παρακέντηση. Αν υπάρξει εμφανής βελτίωση των άνω συμπτωμάτων μετά τη παρακέντηση, τότε ο ασθενείς διαγιγνώσκεται με υδροκέφαλο φυσιολογικής πίεσης.

Σε αυτή τη περίπτωση προτείνεται η χειρουργική εισαγωγή μιας κοιλιοπεριτοναϊκής παροχέτευσης ή αλλιώς «βαλβίδας», μιας συσκευής που λειτουργεί χωρίς μπαταρία για μια ζωή και προσφέρει στον ασθενή μόνιμη ανακούφιση των συμπτωμάτων του υδροκεφάλου.