Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο στις μέρες μας, επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες και ειδικά από την μέση ηλικία και μετά. Εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους που έκαναν ή κάνουν χειρωνακτική εργασία όπως πχ ράφτες/μοδίστρες, μάγειρες/μαγείρισσες ή σε αυτούς που γράφουν ώρες πάνω σε σκληρές επιφάνειες. Ξεκινάει με πόνους και μουδιάσματα στα τρία πρώτα δάχτυλα του χεριού (αντίχειρας, δείκτης και μέσος) ενώ μπορεί να εξελιχθεί σε αδυναμία των δαχτύλων αυτών ή και σε μειωμένη κινητικότητα και αγκύλωση. Αυτό συμβαίνει γιατί το μέσο νεύρο είναι εγκλωβισμένο, συνήθως στη περιοχή του καρπού. Εκεί το νεύρο αυτό περνάει κάτω από τον εγκάρσιο σύνδεσμο ο οποίος με τα χρόνια και την καταπόνηση μπορεί να σκληρύνει ή/και να διογκωθεί ασκώντας τεράστια πίεση στο νεύρο.

Οι πόνοι στα δάχτυλα εμφανίζονται συχνά τα βράδια και ξυπνάνε τους ασθενείς ενώ μειώνονται κατά τη διάρκεια της μέρας. Η/Ο ασθενής  νιώθει την ανάγκη να τρίψει τα χέρια του ενώ με τον καιρό τα συμπτώματα αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση. Ένα ηλεκτρομυογράφημα και ένα ηλεκτρονευρογράφημα είναι απαραίτητα προκειμένου να γίνει σωστή και έγκαιρη διάγνωση. Σε αυτή την εξέταση φαίνεται μια έντονη διαταραχή της ταχύτητας αγωγής του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού.

Όταν τα συμπτώματα είναι ήπια μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική θεραπεία (φυσιοθεραπεία, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, εγχύσεις και κηδεμόνες διατήρησης ουδέτερης θέσης στο χέρι). Η οριστική θεραπεία είναι η αποσυμπίεση του μέσου νεύρου . Πρόκειται για μια μικρή και σύντομη χειρουργική διαδικασία σε τοπική αναισθησία μέσω μιας τομής 3 εκατοστών στην περιοχή αμέσως κάτω από τον καρπό. Η/Ο ασθενής πηγαίνει την ίδια μέρα στο σπίτι του και μπορεί προσεκτικά να χρησιμοποιεί το χέρι του από τη πρώτη στιγμή. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 14 μέρες ενώ τα συμπτώματα δείχνουν στους περισσότερους ασθενείς βελτίωση από την πρώτη κιόλας μέρα.

Το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα δράσει το χειρουργείο εξαρτάται από την κατάσταση του νεύρου και την ηλικία της ασθενούς/του ασθενή. Γενικότερα η πρόγνωση είναι πολύ καλή και οι επιπλοκές σπάνιες αν γίνει σωστή και πλήρης αποσυμπίεση του νεύρου. Αν και τα δυο χέρια έχουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συνήθως ξεκινάμε με την πλευρά που έχει το σοβαρότερο πρόβλημα σύμφωνα με τις εξετάσεις και τα συμπτώματα προκειμένου να παραμείνει λειτουργικός η/ο ασθενής μετά το χειρουργείο. Μπορεί όμως να γίνει και αποσυμπίεση αμφίπλευρα σε ένα χειρουργείο αν το επιθυμεί η/ο ασθενής.

Αρκετά συχνά μπορεί να εμφανιστεί και κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά από την εγκυμοσύνη αλλά αρκετά από αυτά τα περιστατικά αφορούν νευρίτιδα (φλεγμονή του νεύρου) και όχι πίεση οπότε μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά. Αντίστοιχη αντιμετώπιση προτείνεται και σε ασθενείς που τα συμπτώματά τους προέρχονται από υποθυρεοειδισμό, διαβητική νευρίτιδα, πολλαπλό μυέλωμα ή ουραιμική νευροπάθεια.